BARJAULA PRESENTA L'EXPOSICIÓ DEL PROJECTE FOTOGRÀFIC LOMONTBLANC

El projecte ha comptat amb la participació de 40 fotògrafs. L’exposició estarà oberta el cap de setmana del 13 i 14 de setembre.

El passat dimarts 9 de setembre es va presentar l’exposició del Projecte Fotogràfic Lomontblanc amb l’assistència del Delegat de joventut de la Generalitat a Tarragona, Jean-Marc Segarra, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, David Rovira, el conseller de joventut Jordi Villar, la regidora de joventut Carme Pallàs, el director del projecte Albert Carreras i la presidenta de l’Associació Juvenil Barjaula, Núria Griso.

L’objectiu del projecte lomontblanc era realitzar un acte creatiu basat en la lomografia. No pretenia ser una abstracció artística de la realitat, ni vol reflectir fotogràficament les inquietuds dels participants. Però, tot i no ser cap d’aquests l’objectiu principal del projecte, l’organització creu que els resultats poden ser equiparats a aquests conceptes.

La finalitat principal era fer fotografies de la realitat que ens envolta, el nostre entorn, les persones, el nostre poble, la quotidianitat, la realitat, tot a través d’un objectiu lomogràfic. Lomontblanc no estava concebut com un concurs fotogràfic sinó un marc que demostra que cada persona percep l'entorn d'una forma ben diferent alhora que plasma lomogràficament aquest particular, singular i excepcional punt de vista.

Lomography

El moviment lomogràfic neix a Viena l’any 1991, per tant no inventem res, només ens apuntem a la festa. És en aquest any quan dos estudiants austríacs compren una obsoleta càmera de fotografiar la LOMO LC-A (Lomo Compakt Automatic) una antiga màquina soviètica que havia estat dissenyada a mitjans dels anys 80 a partir del trist plagi d’una càmera japonesa i que havia de ser la càmera de fotografiar de tot comunista respectable.

Els dos estudiants la van començar a fer servir meravellant-se dels seus "defectes" obtenint interessants resultats: imatges poc ortodoxes, amb enfoc complicat, amb saturació de colors, amb vinyeta... unes fotografies que tècnicament haguessin estat tombades immediatament en qualsevol escola de fotografia, però amb l’avantatge que eren naturals, senzilles, autèntiques, petites, divertides, sorprenents...

Es desenvolupà la principal idea de la Lomografia: Don't think, just shoot (No pensis, dispara) i el moviment s’estengué per Àustria de forma tant vertiginosa que l’empresa russa d’armament i lents que estava a punt de tancar la producció de la LOMO LC-A va haver d’augmentar la cadena de muntatge (a mà) de la que s’estava a punt de convertir en una de les càmeres més famoses de l’Europa de finals del segle XX.

L’any 1992 es funda la Lomographic Society International amb 10 normes d’obligat compliment per a fer ús de la càmera i l’any 1993 s’obre al món ampliant el ventall de màquines amb la càmera, del llavors Hong Kong, Holga, una màquina 100% feta de plàstic barat que aconseguia ser molt més defectuosa que la LC-A. A partir d'aquí apareix poc a poc una col·lecció de nous models amb mil i una particularitats basats en la fotografia senzilla.

L’explosió del moviment es troba durant els primers anys del segle XXI en contraposició a la imatge digital perfecta. La fotografia elemental davant la màxima capacitat tècnica de les fotografies digitals. La reclamació de la senzillesa sobre la complexitat.

Actualment la Societat Lomogràfica Internacional inclou més de 30 països i una dotzena de models de càmeres lomogràfiques des de la joia de la corona, la LOMO LC-A, fins a la Colorsplash o la Supersampler, models que encavalquen la modernitat amb la filosofia del món lomogràfic, tot dins d’una de les operacions de màrqueting més fabuloses de la història de la fotografia.

El projecte lomontblanc va reunir un grup de 40 persones i dotar-les d’una càmera lomogràfica. Era una càmera lomolitos, una màquina d’un sol ús amb una pel•lícula de 24 exposicions que té un flash de colors (vermell, blau, verd, groc).

Cada participant disposava de 24 hores per a disparar les 24 fotografies a Montblanc durant el transcurs de la seva vida. A casa, al carrer, passant-s’ho bé amb els amics i amigues, de dia i de nit, al pub, al bar, a l’estació, al lavabo, al carrer... res més. Don't think. Fotografia del nostre entorn.

Posteriorment es van revelar, s’estudiarien els resultats i dimarts passat es presentà l’exposició de 40 ampliacions de les 960 fotografies que es van disparar el passat 17 de novembre (una fotografia de cada participant) més un gran mural amb prop de 500 fotografies més dels participants.

L'exposició es podrà veure a Montblanc, a la Torre de Barjaula aquest cap de setmana 13 i 14 de setembre. El dissabte 13 de 11 a 13.30 h. I de 17.00 a 20.00 h. I el diumenge 14 pel matí de 11 a 13.30 h.

Comentaris

Segur que també t'interessa!