EL HISTORIADOR JAUME FELIP I BARJAULA APROPEN LA HISTÒRIA DELS CAMPANARS ALS MONTBLANQUINS

El campanar de Santa Maria de Montblanc va acollir el passat 26 de setembre, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, l’activitat “A toc de campana”, una visita-xerrada a càrrec del historiador montblanquí Jaume Felip. Organitzada per l’Associació Juvenil Barjaula, la visita guiada va comptar amb l’assistència d’una trentena de montblanquins.

La visita va iniciar a la plaça de l’església de Santa Maria, on el historiador montblanquí va realitzar una primera explicació sobre els orígens de l’església i les principals característiques de la façana. Seguidament, els assistents van entrar a l’església per gaudir i continuar l’explicació sobre la construcció de la nau. El seu interior és de grans dimensions, amb una llarga nau amb voltes de creueria i amb claus esculpides amb escenes de l'Antic Testament. Als laterals es troben les capelles de base quadrada i volta de creueria, a mitja alçada s'obren uns bells finestrals gòtics, on es representen els misteris del Rosari. Durant el segle XVIII es prolongà una capella i es convertí en la del Santíssim. Al interior de l’església destaca la gran imatge gòtica de la Mare de Déu del Cor, tallada en fusta policromada; el retaule de Sant Bernat i Sant Bernabé i l'orgue barroc, un dels més antics i ben conservats de Catalunya.

Per finalitzar la visita, els participants a l’activitat van pujar al campanar, on Felip va dur a terme una xerrada sobre la història, el funcionament i el mètode de fabricació de les campanes. També va mostrar la campana major, que enguany compleix 500 anys, i l’antic rellotge situat sobre la façana principal.

L’activitat s’emmarca dins les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa per a donar a conèixer als ciutadans el patrimoni arquitectònic monumental del seu territori. A Catalunya, les Jornades d’enguany han tingut lloc del 24 al 26 de setembre i s’han realitzat nombroses activitats gratuïtes, triades per cadascun dels ajuntaments participants, amb el suport del Museu d’Història de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Comentaris

Segur que també t'interessa!

Imatge