“L'ÈXIT DE BARJAULA ÉS UN ÈXIT DE LA SOCIETAT CIVIL D'AQUESTA COMARCA”

Entrevista a la Presidenta, Núria Griso, i al Vicepresident de Barjaula, Joan López

L’any 1998 un grup de joves, membres de l’organització de la Setmana Medieval, va iniciar una nova experiència associativa a la comarca que amb el temps es va convertir en l’Associació Juvenil Barjaula. El 14 d’agost de 2003 es va constituir formalment com a entitat juvenil de Montblanc. Actualment, i a punt de celebrar els 5 anys de l’entitat, Barjaula té més de 750 socis a tota la Conca de Barberà, un programa anual d’intervencions en camps ben diversos i s’ha convertit en el referent de la mobilització de joves a la comarca. Núria Griso n’és l’actual presidenta i Joan López, el vicepresident, una representació del que és, sens dubte, l’entitat del segle XXI a Montblanc.

Es diu que avui en dia els joves estan desmotivats, com ho veieu?
Res d’això, el jove per definició és una persona motivada davant la vida, altament motivada. Ara bé, no esperarà que els joves d’avui facin el mateix que els joves de fa 10 o 20 anys o els de’n fa 30. Els membres de l’actual Junta ens portem pocs anys i sabem que les nostres realitats ja no són les mateixes. Les entitats s’han d’adaptar a aquest moviment constant si volen engrescar al jovent.

Com es va crear Barjaula?
A partir del grup de joves de l’Associació Medieval. Es van reunir perquè creien que a la Setmana Medieval de Montblanc li faltava una activitat dirigida al jovent i es va crear la Dracum Nocte, que aquest any ha celebrat el seu desè aniversari. Aquest grup es va adonar que unint els seus esforços s’aconseguien coses i que era més fàcil trobar suports. Amb l’esforç de tots ells es va consolidar la Dracum Nocte i aviat es va veure que organitzar un acte per la Setmana Medieval no era suficient, que el jovent necessitava més coses. S’havia d’omplir un buit i, poc a poc, es van anar engrescant.

Quina és la manera de funcionar de Barjaula?
L’autèntica clau de l’entitat és la col·laboració. Els socis no paguen quotes i la solució per tirar endavant va ser convertir Barjaula en una xarxa de complicitats a tots els nivells. Començant amb les administracions, des de l’Ajuntament a la Generalitat, complicitats amb altres entitats, grups, associacions, empreses i sobretot complicitat amb persones que volien dedicar el seu temps a Barjaula. Aquesta implicació la decideix un mateix, qualsevol soci pot col·laborar en les diferents comissions de treball. A més, Barjaula sempre està disposada a col·laborar amb qualsevol entitat que ho pugui necessitar. M’atreviria a dir que l’èxit de Barjaula és un èxit de la societat civil d’aquesta comarca ja que hi ha molta gent que hi ha posat ganes i que hi ha apostat fort. Si haguéssim de començar a fer agraïments no acabaríem mai.

Si per alguna cosa destaca Barjaula, és per la vostra fama muntant festes, no?
Sí, bé, organitzar festes és una de les parts importants de l’entitat. Suposo que es va començar per aquí perquè a Montblanc hi havia un gran dèficit d’oci pel jovent. Hi havia propostes molt bones però no pas per acollir a tota la gent quan arriben dates com la Festa Major, Sant Jordi o Cap d’Any. Personalment crec que la idea més encertada que ha tingut Barjaula va ser muntar la revetlla de Cap d’Any. No era acceptable per un poble com Montblanc que els seus joves haguessin de marxar a fora per la inexistència d’una revetlla popular a la vila. Es va aconseguir que el jovent es quedés i no hagués de desplaçar-se amb els cotxes. A més, el projecte Transport Jove del Consell Comarcal, en el qual hi col·laborem, és molt important per pal·liar el problema dels accidents a la carretera.

De totes maneres, Barjaula no només munta festes. Quines altres activitats dueu a terme?
A mesura que l’entitat ha anat creixent, s’ha anat obrint a noves activitats: campanyes de sexe segur, xerrades de problemes socials que afecten al jovent, cicles de cinema, tallers i sortides naturals, cursos d’informàtica, obres de teatre, etc. Barjaula té un dels ventalls més amplis d’activitats culturals a Montblanc.

Una de les principals fites de l’entitat ha estat l’adequació de la Torre 14 del recinte emmurallat de la vila com a seu social de Barjaula.
És un orgull poder-li donar utilitat, un valor afegit al patrimoni de Montblanc i un espai que ha guanyat el poble. L’Ajuntament ens la ca cedir i hem pogut trobar el finançament per rehabilitar-la com es mereix. Al tenir el local acabat ens hem pogut obrir a noves propostes culturals, trobades, concerts de música clàssica, un curs de tast de vins, etc. Però una de les activitats que més pes està tenint són les exposicions. La propera serà la de commemoració el 5è aniversari de Barjaula (16 d’agost) i al setembre hi haurà la del projecte fotogràfic lomontblanc. Tot això més els projectes anuals com són la revetlla de Cap d’Any, la Disco-Festa i la Dracum Nocte. A més, fa pocs mesos l’Associació ha posat la Torre a disposició de totes les entitats de la vila per qualsevol activitat.

Després de l’aparició de Barjaula han sorgit altres associacions juvenils a la comarca. Què us sembla?
Ens sembla fantàstic! A més, hi col·laborem habitualment com per La Concamarató que s’organitza entre totes les associacions juvenils de la Conca. Crec que el fet de que sorgeixin entitats similars és fruit d’una necessitat actual, no pas cosa de Barjaula. D’altra banda, les fórmules són diferents a cada lloc però en el fons sempre hi ha persones que tenen ganes de fer coses pel jovent del seu poble.

Com veieu el futur de Barjaula?
La cosa va per llarg... Van passant els anys i van entrant nous joves a l’entitat mentre que d’altres, com el vicepresident i una servidora, ja som més veterans tot i que encara tenim corda. La clara visió de que l’entitat havia de ser 100% jove és present des del principi. Els estatuts no permeten que als càrrecs directius i a la Junta hi hagi majors de 30 anys. D’aquesta manera es conserva l’esperit juvenil de l’entitat. A l’Assemblea passa el mateix, tothom pot ser soci però només tenen veu i vot els d’edats compreses entre els 14 i 35 anys. Ara bé, la nova fornada de joves ha pujat fort, ha agafat responsabilitat i ha demostrat que l’entitat és viva. D’aquí a uns anys no quedarà cap membre de la Junta fundacional i estic segura que Barjaula seguirà estant viva i amb ganes de treballar pel jovent de Montblanc.

Comentaris

Segur que també t'interessa!