2021. 15è Aniversari de la Torre de Barjaula

Abans de Barjaula (aB)

El setembre del 1999 es van enderrocar els edificis construïts junt a les torres 13 i 14, a la Muralla de Sant de Sant Francesc. La gran sorpresa de la torre de Barjaula, la torre 14, va ser constatar que el que s'havia considerat una torre no era altra cosa que un cup de vi, que feien aprofitant els carreus de les cantoneres de la torre. Després d'una prospecció vora el cup, a 1,80 metres es va trobar el veritable basament de la torre, amb les tres parets i cinc filades de carreus, l'altra paret interior, fins Carrer Jaume II (és el soterrani de la torre). El gener del 2001, redactant el projecte, es van iniciar les obres de reconstrucció de la torre, reaprofitant els bolsons del cup. La part de la muralla conservada es va remuntar fins a nivell del pas de ronda, també la part exterior. Alhora que s'anava pujant la torre, es construïen els sostres. Les obres van finalitzar el juliol del 2001 i mesos després es va enderrocar l'edifici del lateral dret de la torre.


Després de Barjaula (dB)

A l'estiu del 2004 Josep M. Sans Serra, un dels fundadors de l'entitat que feia temps que buscava un espai per convertir-lo en la seu social de Barjaula, va descobrir una línia de subvencions per a béns immobles destinada a equipament juvenils, que gairebé ningú sol·licitava. Aquesta va ser l'excusa per demanar a l'Ajuntament de Montblanc un local per poder-lo condicionar i convertir-lo en la seu social de l'entitat

Per complir amb els terminis exigits per la subvenció, la negociació es va fer a corre cuita i a finals d'agost, membres de l'Associació es van reunir amb l'alcalde Carles Carreras i diversos regidors del consistori. Després de pensar en diferents propostes d'espais, Josep M. Campdepadrós va proposar la cessió d'ús d'una de les torres del recinte emmurallat.

El 14 de setembre de 2004 es va formalitzar el document de la cessió d'ús privatiu de la torre de la Muralla Jaume II, Torre 14, a l'Associació Juvenil Barjaula. A partir d'aquest moment, van començar les obres de condicionament de la Torre.

Gràcies a la col·laboració desinteressada de la família Gayà-Pere i altres veïns es van poder cobrir totes les necessitats pendents per poder iniciar les obres. Per altra banda, també es va rebre el suport de l'Associació d'Amics de Martínez Lozano.

L'1 de juliol de 2006 va tenir lloc la inauguració oficial de la Torre. Per celebrar-ho, es va convidar al Seguici Popular de Montblanc que va actuar davant de la torre i es van tirar caramelles per als més petits. A continuació, va tenir lloc la descoberta de la placa de l'entitat, elaborada i cedida per Xavier Basulto, amb la presència de les autoritats. L'orquestra Mitjanit va ser l'encarregada de finalitzar la jornada amb un concert pels joves.


FASES:

2004-05: Primera fase de les obres

- Enrajolat de totes les plantes

- Reajuntament de la pedra de les parets

- Hidrofugació de les parets per evitar la caiguda de restes d'argamassa

- Arranjament de les escales d'obra

- Instal·lació del lavabo amb un plat de dutxa

- Col·locació del cablejat elèctric i les connexions

- Instal·lació de l'aigua i llum provisional


2005-06: Segona fase de les obres

- Construcció de les escales metàl·liques de la segona i tercera planta

- Col·locació de les vidrieres de la segona i tercera planta

- Instal·lació de focus, endolls i làmpades

- Col·locació de la trapa d'accés al terrat de la torre

- Reforçament de la porta d'entrada

- Instal·lació de l'estructura metàl·lica dels altells de la segona i tercera planta

- Instal·lació de les baranes a les escales


2006-07: Tercera fase de les obres

- Condicionament dels altells: col·locació de parquet flotant, sostre fals i focus analògics

- Instal·lació de mobiliari

- Instal·lació de proteccions metàl·liques per tapar la canonada de serveis (cablejat de la llum, aigua i telèfon)

- Col·locació d'una porta d'accés al soterrani
Comentaris

Segur que també t'interessa!