L'entitat

L'Associació Juvenil Barjaula és una entitat juvenil sense ànim de lucre de Montblanc, creada l'any 2003 a partir del grup de joves de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, que desenvolupa les seves activitats a Montblanc i la Conca de Barberà.Origen del nom


El significat de Barjaula és prostituta, meuca, dona de carrer, bagassa.

Tot plegat va començar amb la Setmana Medieval fa molts anys. El Josep Rosselló utilitzava aquesta paraula "de forma carinyosa" amb els seus deixebles cavallers. Molts d'aquests, fundadors de l'entitat, no van dubtar a l'hora d'emprar-la per donar nom a l'Associació.


Filosofia

Barjaula va ser i és una colla d'amics. Des de bon principi, l'amistat ha estat un dels principals eixos de cohesió de l'entitat. La filosofia de Barjaula es basa en el fet que els joves no tenen poder adquisitiu. Per això mai no s'ha volgut imposar cap mena de quota, a banda de que la majoria de les activitats són gratuïtes.

Per tot plegat, no és d'estranyar que el lema de l'entitat sigui: "No quotes, no compromisos, no mal rotllo".


Evolució

L'entitat es va crear als voltants del 1998 a raó de la necessitat d'organització de la Dracum Nocte, el primer acte eminentment juvenil de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Posteriorment, es va configurar un programa d'activitats que s'escapaven de la festa medieval pròpiament dita, fins que el 14 d'agost de 2003 es va constituir oficialment l'Associació Juvenil Barjaula.

L'èxit de la iniciativa va fer que en només tres anys l'entitat passés de 25 socis (2003) a 560 (2006), i arribant als 750 al 2009.

Xavier Iborra va ser el primer president, rellevat per Albert Carreras l'any 2005, Núria Griso el 2008, Oriol Pallissó el 2012, Anna Carol el 2015, Roger Griñó el 2016, Marc Pallissó l'any 2018, Eduard Molné el 2019 i l'actual president és el Marc Català.

Durant aquests anys, Barjaula s'ha anat enriquint amb la incorporació de gent jove a la directiva de l'entitat ja que han sabut donar continuïtat i relleu a les activitats i han aportat un impuls d'entusiasme.

L'eina més potent de treball de Barjaula és la creació d'una xarxa de complicitats a diferents nivells, des dels institucionals a les entitats populars, aconseguint així uns excel·lents resultats tant a nivell de propostes culturals com de participació popular.

Al 2004, l'Ajuntament de Montblanc va cedir indefinidament una de les torres del recinte emmurallat de Montblanc a l'Associació, que va començar una acurada restauració per convertir l'estructura medieval en la seu de l'entitat. La Torre s'ha convertit en la insígnia de l'entitat i s'ha postulat com un dels centres culturals de Montblanc acollint trobades, exposicions, conferències, etc. Més endavant i un cop acabat el procés de restauració, l'Associació va posar a disposició de la resta d'entitats montblanquines aquest espai per a qualsevol tipus d'acte cultural.

L'Associació Juvenil Barjaula s'ha convertit amb els anys en una de les entitats amb més pes social de la Vila Ducal, amb una filosofia única i específica, totalment consolidada, que serveix com a plataforma d'expressió cultural i festiva del jovent de Montblanc.

El naixement de Barjaula ha representat el punt d'inici d'un potent moviment associatiu juvenil aparegut a la Conca de Barberà durant els primers anys del 2000, seguida d'Auvënguen de l'Espluga de Francolí, l'Associació de Joves de Rocafort de Queralt, Ai Ai LuJuvent de Solivella, l'Associació Queractiu de Santa Coloma de Queralt, Saüc de Sarral, entre d'altres.
LA JUNTA ACTUAL (2021-2023):


La junta actual està formada per:
  • Presidència: Marc Català (2000)
  • Vicepresidència: Eduard Molné (2000)
  • Secretaria: Sergi Masalias (2000) 
  • Tresoreria: Joel Clota (2000)
  • Vocal: Guillem Ollé (2000)

Xarxes Socials:Segur que també t'interessa!